De kenmerken van waardevolle chinese vazen. Waar let onze expert van GOUD in chinese vazen nu op bij het beoordelen van de waarde en de prijs van uw chinees porselein?

chinese vazen veiling


Kwaliteit boven alles

De maatstaf voor het bepalen van de waarde van uw chinees porselein is de kwaliteit van de beschildering! Allereerst is het ook daadwerkelijk handgeschilderd? En zoja, is het fijne kwaliteit?

Ouderdom speelt hierin een minder belangrijke rol. Zo kan 20eeuws chinees porselein uit de Republieke periode (1912-1949) dat van heel goede kwaliteit is, bijgevolg dus ook heel duur zijn.

Kleur of blauw-wit, "echt chinees" of Cantonees? Onze expert geeft u graag een deskundige uitleg.

stempel chinese vaasEen voorbeeld van een Chinese vaas, republieke periode met fijne beschildering


Vorm, en size does matter!

Chinees porselein komt er in allerlei vormen. Iedereen kent wel de typische vazen die heel veel Vlaamse woonkamers sieren. Of de chinese borden en schotels die onderdeel maken van vele typische antiek pronk-en buffetkasten.
Maar chinees porselein komt uiteraard in 101 verschillende vormen en groottes. Zeldzame vormen en types herkennen is daarbij eveneens een belangrijk onderdeel van een correcte waardebepaling van uw porselein. En hier speelt ook de grootte van het stuk een grote rol. Want hoe groter het stuk, hoe waardevoller!

Merkteken of niet?

Heel vaak (maar vaak ook niet) is antiek chinees porselein gemerkt met een stempel of merkteken.
Dat merkteken kan een indicatie geven van de ouderdom en kan verwijzen naar een bepaalde periode of stijl.
Ook hier geldt de regel: doe een beroep op onze expert. Merktekens en stempels op chinees porselein onderscheiden is geen gemakkelijke opdracht maar voor de expert in aziatica van GOUD Kunst & Antiek alledaagse kost.
Geen stempel of merktekens aanwezig? Ook dan kan uw chinees porselein best waardevol zijn. Het één sluit dus het ander niet uit en de expertise van onze expert geeft definitief uitsluitsel.


expert in chinese vazen
Een merkteken uit de Yongzheng periode (1723-1735)


Twee is beter

Het meeste chinese porselein is vervaardigd in tweevoud. Vazen, schotels of borden werden initieel vervaardigd in tweevoud met een beschildering in spiegelbeeld.
Het spreekt voor zich dat heel vaak het tweede stuk ontbreekt en voor altijd verdwenen is.
Omdat dergelijke koppels zeldzaam zijn schrijven we er een hogere prijs aan toe. Dat kan soms fors oplopen voor mooie koppels vazen van goede kwaliteit.


waarde chinees porselein
Een koppel Chinese vazen ca. 1900-1920, let op de beschildering in spiegelbeeld


Last but not least: conditie!

De staat of conditie van uw stukken is uiteraard heel belangrijk als waardebepalende factor. Heeft uw antieke chinese vaas, schotel of cachepot de tand des tijds doorstaan? Hierbij kijkt onze expert naar eventuele rand-en bodemschade. Het liefst zien wij de stukken volledig gaaf!


expert chinese vazen
Voorbeeld van een chinees bord, 18de eeuw


>Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvende waardeschatting van uw chinees porselein! Uw chinese vazen laten schatten?Contacteer de expert in aziatica van GOUD Kunst & antiek. Onze garantie? De hoogste prijs voor uw kwaliteitsantiek!